Ekmeğe gizlenmiş %25 artış
Ekmeğe gizlenmiş %25 artış
Resmi bir karar olmamasına rağmen bazı İstanbul fırınları 2 TL yerine 2,5 TL’ye ekmek satmaya başladı. Fırıncılar maliyetlerden ve kayıt dışı işçilerden rahatsız.

İstanbul’da 2 TL’ye satılan ekmek için henüz resmi bir karar olmasa da bazı fırınlar %25 artışla 2,5 TL’ye satmaya başladı. Un, maya ve enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra kayıt dışı işçi çalıştıran ruhsatsız fırınlar nedeniyle artışın kaçınılmaz olduğu belirtildi. Ekmek üreticileri işveren sendikası başkanı Cihan Kolivar, artış beklediklerini, maliyetlerin son bir yılda yüzde 35-40 arttığını, fırıncının ne yapacağını bilemediğini söyledi. Kayıtsız ve ruhsatsız fırınların, kanuna göre işini yapan lisanslı fırınlara göre daha ucuza mal olduğunu vurgulayan Kolivar, bu durumun haksız rekabete de yol açtığını söyledi. İstanbul’da en az 2 bin fırının ruhsatsız çalıştığını ifade eden Kolivar, kentteki fırınların neredeyse yarısının Afgan ve Suriyelileri daha düşük maliyetle çalıştırdığını kaydetti.
SİGORTASIZ ÇALIŞIYORLAR
Bu fırınlarda bir kişinin bile çalışmadığına işaret eden Kolivar, “Lisanssız fırınlar olmasaydı İstanbullular 1,5 TL’ye ekmek yerdi. Ankara’da böyle bir sorun yok ve dolayısıyla 230 gram ekmek İstanbul’dan 10 gram fazla 1.75 TL’ye satılıyor. İstanbul’un sahibi yok. Bir torba un (50 kg) 200 TL’dir. Yıl sonunda kesin 250 TL olacak. Maya %40-50 artışla kartel oldu. 10.000 TL doğalgaz, 6.000 TL elektrik. Eskiden lisanslı fırınlara unu ucuza verirlerdi. Ruhsatsız fırınlara vermezler” dedi.

Cihan Kolivar
İstanbul’un ilçelerinde mafya yükseliyor
Sektörde çalışan Afgan ve Suriyelileri 1990’larda Türkiye’ye göç eden Bulgar Türklerine benzeten Cihan Kolivar, bu insanların ucuz ve sigortasız çalıştığını söyledi. Kolivar, İstanbul mahallelerinde görev yapmadıkları halde temsilcilik adına bazı grupların mafya haline geldiğini anlatan Kolivar, fırınlardan da para topladıklarını, ruhsatsız fırınlara göz yumduklarını, hatta ruhsatsız fırınlar açtıklarını da sözlerine ekledi. .
Komite ITO’ya bakmaya karar verdi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 12 Nolu Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, artış talebini 8 Ağustos’ta İTO yönetimine ilettiğini ancak herhangi bir karar verilmediğini söyledi. Tekrar. Demir, “Bir buçuk yıldır un fiyatları çok hızlı artıyor. Daha önceki yıllarda böyle şeyler yaşamamıştık. Ocak 2020’de 105 TL olan un çuvalı şimdi 180-200 TL oldu. Ekmek unu. Pasta ve pasta unu 210-220 TL. Ürünlerinin daha pahalı olacağını düşündükleri için paraya ihtiyacı olmayan çiftçiler buğdayı elinde tutuyor. Dünyada buğday fiyatları dolar bazında arttı. Bizi çok etkiledi” dedi.